Jak zachowują się opakowania foliowe w niskich temperaturach? Producent folii radzi
dodano: 2024-11-12
Niezależnie od pory roku klient oczekuje, że transportowana z odległych rejonów żywność będzie świeża i smaczna, a przedmioty szczelnie zapakowane dojadą w nienaruszonym stanie do punktu docelowego. Rzeczą oczywistą jest, że nie da się tego dokonać bez udziału odpowiednio dobranych opakowań foliowych. Nasuwa się jednak pytanie, czy każdy rodzaj folii sprawdzi się w niskich temperaturach, nie straci swoich właściwości i pozwoli zachować wymagane standardy jakościowe?
Zachowanie folii w niskich temperaturach
Produkcja folii jest procesem technologicznym z zakresu inżynierii materiałowej, umożliwiającym szeroki zakres „manipulacji” parametrami techniczno-użytkowymi ostatecznego produktu. Poprzez dobór odpowiedniego rodzaju surowca, dodatków i technologii wytwarzania producent folii może uzyskać materiał o zróżnicowanej sztywności, elastyczności, rozciągliwości, szczelności czy odporności na zimno. Zwłaszcza ten ostatni czynnik ma istotne znaczenie w przypadku opakowań foliowych przeznaczonych do użytkowania w ujemnych temperaturach.
Funkcjonalność opakowań w zimnie
Mrożenie to jedna z najskuteczniejszych technik utrwalania i przechowywania produktów spożywczych. Znacząco spowalnia procesy biochemiczne i aktywność mikroorganizmów, które przyczyniają się do psucia jedzenia. Prawidłowo wykonane mrożenie pozwala zachować jego teksturę, barwę, smak i właściwości odżywcze. Poddana działaniu niskiej temperatury żywność może być transportowana i przechowywana przez długi czas bez zauważalnej zmiany jakości.
Przeznaczone do zamrożenia produkty muszą być jednak odpowiednio zabezpieczone, co w praktyce oznacza dobór właściwego, odpornego na niskie temperatury opakowania foliowego. Oprócz wysokiej estetyki powinno ono wykazywać odpowiednie parametry użytkowe, takie jak: wytrzymałość na rozciąganie i odporność na przebicia (np. kryształkami lodu), zachowanie wymaganej elastyczności w ujemnych temperaturach, przejrzystość ułatwiająca szybką identyfikację zawartości i łatwość zgrzewania w celu zapewnienia hermetycznego zamknięcia. Dodatkowo, folia mająca bezpośredni kontakt z żywnością musi gwarantować wysoki poziom higieny, nie może wchłaniać płynów ani wpływać na smak i zapach zapakowanego w nią jedzenia.
W przypadku opakowań dedykowanych produktom chłodzonym lub mrożonym producent folii rekomenduje zazwyczaj wybór polietylenu o niskiej (LDPE) lub wysokiej gęstości (HDPE), czyli substancji z grupy polimerów poliolefinowych. Opakowania do żywności wykonane z tego typu materiału spełniają wymienione wyżej parametry użytkowe. Wykazują też największą spośród tworzyw sztucznych odporność na skrajnie niskie temperatury (rzędu nawet -30ºC), chroniąc mrożoną żywność przed wysychaniem i obniżeniem parametrów jakościowych. Dodatkowo, na etapie produkcji możliwe jest zastosowanie specjalnych dodatków, które zapobiegają oszronieniu i przywieraniu kryształków lodu do gotowego opakowania. Na życzenie klienta producent folii może również wykonać opakowania z warstwą tzw. anti-fog, zapobiegającą wewnętrznemu parowaniu – co znacząco poprawia walory wizualne produktu.
Firma Art – producent folii
Odpowiadając na potrzeby naszych klientów proponujemy również duży wybór opakowań foliowych przeznaczonych do przechowywania żywności, w tym produktów głęboko mrożonych. Znajdują one zastosowanie m.in. w zakładach przetwórczych, handlu i gastronomii. W zależności od oczekiwań mogą to być zarówno typowe woreczki foliowe ze zgrzewem dolnym lub bocznym, rozciągliwe folie typu stretch w rolkach, folie termokurczliwe, rękawy i półrękawy do samodzielnego zgrzewania oraz arkusze foliowe w różnych rozmiarach i grubościach.
Wieloletnie doświadczenie, nowoczesny park maszynowy i zastosowanie odpowiednich receptur sprawiają, że oferowana folia nawet pod wpływem długotrwałego i głębokiego mrożenia zachowuje wymagane właściwości i cechy użytkowe.
Jako doświadczony producent folii gwarantujemy, że wszystkie nasze opakowania przeznaczone do kontaktu z żywnością spełniają wymagane prawem normy jakościowe.
Posiadamy też certyfikat Państwowego Zakładu Higieny (PZH), potwierdzający ich całkowite bezpieczeństwo dla konsumentów.