Opakowania do żywności – wymagania
dodano: 2024-02-26
Parametry użytkowe oraz materiały, z których wykonane są opakowania na żywność oraz ich etykiety, podlegają szczegółowym normom – zarówno na poziomie krajowym, jak i unijnym. Celem tego typu regulacji jest zapewnienie pełnego bezpieczeństwa konsumentom, a do ich ścisłego przestrzegania zobowiązany jest każdy wytwórca tego typu produktów - zarówno producent opakowań ekologicznych, jak i zwykłych „jednorazówek” z tworzyw sztucznych.
Obowiązujące producentów normy definiują charakterystykę i standaryzowane wymagania jakościowe oraz ilościowe, które musi spełniać opakowanie przeznaczone do kontaktu z żywnością. Podstawą prawną powyższych wymagań, są m.in. normy międzynarodowe, dyrektywy unijne oraz rekomendacje i rozporządzenia sygnowane przez Parlament Europejski, Komisję Europejską (WE), jak również normy polskie (PN).
Materiały, z których wykonane są opakowania nie mogą zanieczyszczać przechowywanej w nim żywności, wnikać do niej, ani powodować zmiany jej smaku, aromatu oraz wyglądu.
Niedopuszczalne jest wytwarzanie opakowań z materiałów nieprzeznaczonych do kontaktu z żywnością. W naszej firmie przykładamy ogromną wagę do spełniania norm i standardów jakościowych. Nie tylko my, jako producent folii, musimy spełniać odpowiednie wymagania, ale również nasi dostawcy. Jest to kluczowe dla zapewnienia najwyższej jakości produktów. Sprawa dotyczy również farb drukarskich i technologii poligraficznych, za pomocą których na opakowanie nanoszone są logotypy, grafiki dekoracyjne i informacje – cząsteczki farby pod żadnym pozorem nie mogą przeniknąć do żywności
Artfolie – producent opakowań ekologicznych
Firma Artofolie od lat dostarcza atestowane opakowania do żywności i artykułów konsumenckich, jak również folie do zastosowań budowlanych i transportowo-logistycznych. Spełniają one krajowe i międzynarodowe normy jakościowe, co dokumentują liczne, wymagane prawem certyfikaty. |